Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-07@03:07:57 GMT

مدیرعامل سایپا:صنعت خودرو کمیته امداد نیست

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۲۷۴۹۹

اقتصاد>صنعت - تسنیم نوشت:مدیرعامل سایپا با اعلام اینکه صنعت، کمیته امداد نیست که نیاز به کمک داشته باشد، گفت: اگر خانوارها به خودروی پراید وابسته نبودند به‌طور قطع این خودرو را زودتر کنار گذاشته بودیم.

مهدی جمالی در گفت وگویی با ویژه نامه روزنامه ایران در پاسخ به این پرسش که سایپا در روزهای شروع کار دولت یازدهم چه شرایطی داشت؟ اظهارداشت: در آن سال‌ها میزان تولیدات خودرو به‌شدت کاهش یافته بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اتفاق در حالی رخ داد که تورم بالا بود و نقدینگی به صنعت خودرو نمی‌رسید. این موارد دست به دست هم دادن تا صنعت خودرو با تهدید جدی رو به رو شود. از این‌رو در همان سال‌های اولیه دولت یازدهم تصمیم گرفتیم برای توسعه محصول اقدام کنیم. بدین جهت مگاپلت‌فرم sp100 و sp0 طراحی شد. تا پایان سال از گروه sp100یک خودروی جدید را رونمایی خواهیم کرد.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آن زمان که صنعت خودرو با بحران روبه‌رو بود دولت توانست به شما کمک کند؟ افزود: صنعت، کمیته امداد نیست که نیاز به کمک داشته باشد. اگر تدبیرهای اقتصادی مناسب وجود داشته باشد، این صنعت با سابقه بالای خود می‌تواند مشکلاتش را حل کند. خوشبختانه در چهار سال گذشته سیاست‌ها، درست بوده و اگر هم تغییراتی بوده نیاز به آن وجود داشته است. در سال 94، کل فروش سایپا 9800 میلیارد تومان بوده که این رقم در سال 95 به 16 هزار و 800 میلیارد تومان و در سال 96 باید به 25 هزار میلیارد تومان برسد.

جمالی در پاسخ به اینکه بدون شریک خارجی نمی‌توانستید ادامه حیات بدهید؟ اگر برجام نبود امکان رشد سایپا وجود نداشت؟ گفت: صنایع بزرگی مانند خودرو بدون ارتباط جهانی نه می‌توانند رشد داشته باشند نه بازار خود را گسترش دهند. این صنعت باید با سیستم بانکی جهانی ارتباط داشته باشد و برجام نقطه عطفی بود که صنعت خودرو به عنوان یکی از نخستین بخش‌ها توانست از آن استفاده کند و قراردادهایی که سایپا در طول یک‌سال گذشته بسته به‌خوبی این تغییر را نشان می‌دهد.

مدیرعامل سایپا در رابطه با قراردادهای جدید سایپا با شرکت‌های خارجی به ارائه توضیحاتی پرداخت و افزود: قراردادهای جدیدی منعقد کردیم که یکی از آنها با سیتروئن است. در این توافق‌ها معمولاً سرمایه‌گذاری به شکل 50 - 50 انجام می‌شود اما شرکتی داشتیم که سودده نبود، با این‌حال 50‌درصد آن را به شرکت فرانسوی فروختیم تا دارایی‌های موجود را به سرمایه جاری و مشارکتی با طرف خارجی تبدیل کنیم و به نوعی در این قرارداد یک خصوصی‌سازی بین‌المللی انجام دادیم. در این قرارداد برنامه اقتصادی طراحی کردیم که علاوه بر اینکه خودروهای روز دنیا همزمان با سیتروئن در ایران مورد بهره‌برداری قرار گیرد، خودرویی با طراحی مشترک نیز بسازیم که در جریان مذاکرات، مرکز تحقیقات دو طرف، آن مطالعات را نهایی خواهند کرد.

وی اضافه کرد: اخیراً در زمینه خودروهای برقی ورود کردیم. بدین جهت تیبای برقی که نمونه اولیه تولید ما است برای تست ارسال شده است. از سویی تا پایان سال جاری سایپا پلت‌فرم جدیدی ارائه می‌کند که می‌توانم به مردم وعده دهم محصول جدید ما سال 97 عرضه خواهد شد. در اجرای این پلت‌فرم از بسیاری از شرکت‌های دانش بنیان و توان دانشگاهیان و نخبگان کشور استفاده کرده‌ایم.

جمالی در پاسخ به اینکه سایپا تمایل به خروج پراید از گردونه تولید خود دارد؟ گفت: سایپا به خروج پراید از خط تولید علاقه‌مند است. تنها دغدغه ما اقشار ضعیف جامعه هستند که همچنان مشتری این خودرو می‌باشند. اگر خانوارها به این خودرو وابسته نبودند به‌طور قطع این خودرو را زودتر کنار گذاشته بودیم. از آنجا که پراید مصرف بنزین کمی دارد، هزینه قطعات پایین است و خدمات پس از فروش خوبی دارد، خیلی از خانواده‌ها آن را ترجیح می‌دهند. از سویی بخشی از اشتغال کشور با این خودرو است. لذا از بخش فروش خواسته‌ام که تمهیداتی را بیندیشند تا وقتی می‌خواهیم این خودرو را کنار بگذاریم آسیبی به اقشار کم‌درآمد وارد نشود.

3535

کلید واژه‌ها : بازار خودرو - خودروسازان - خودرو -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۲۷۴۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک بیش از ۳۱ میلیارد تومانی به نیازمندان پارسیانی

محمود مصلح رئیس کمیته امداد شهرستان پارسیان گفت: مردم نوع دوست و خیران سال گذشته ۳۱ میلیارد و ۶۸۱ میلیون تومان برای رفع مشکلات نیازمندان پرداختند که این میزان مشارکت ۱۰۱ درصد بیشتر از سال قبل از آن است.

وی افزود: از مجموع کمک‌های جمع آوری شده ۸ میلیارد و ۹۰۳ میلیون تومان در قالب زکات، ۴۶ میلیون تومان صدقه، ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در طرح اکرام ایتام، ۳ میلیارد و ۵۵۶ میلیون تومان نذر و قربانی و ۱۲ میلیارد و ۷۷۶ میلیون تومان در قالب جشن نیکوکاری، جشن عاطفه ها، اطعام مهدوی، اطعام حسینی و سایر برنامه‌های مناسبتی و مشارکتی این نهاد بوده است. 

رئیس کمیته امداد شهرستان پارسیان گفت: کمک‌های جمع آوری شده در حوزه‌هایی همچون معیشت، هزینه‌های درمانی، کمک به ازدواج جوانان، احداث و تعمیر مسکن مددجویان، تامین هزینه‌های تحصیلی دانش آموزان و کمک به تهیه و تامین لوازم ضروری نیازمندان هزینه شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان هرمزگان بندرعباس

دیگر خبرها

  • رشد ۲۸ درصدی کمک‌های مردمی به مراکز نیکوکاری
  • کمک بیش از ۳۱ میلیارد تومانی به نیازمندان پارسیانی
  • (عکس) مقایسه ال۹۰ با نمونه بومی‌سازی شده!
  • L90 ایرانی؛ رونمایی از رقیب جدید تارا و دنا
  • توزیع اقلام لوازم خانگی بین مددجویان بسطام
  • کاتالوگ و جزییات ال۹۰ بومی‌سازی منتشر شد +تصویر
  • (عکس) ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!
  • همکاری ۲۰۰ داوطلب هلال‌احمر زنجان در نذر سلامت
  • ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!/ عکس
  • قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول